Tässä matkaraportti tekemästäni Oulun roboreissusta.

Matkan tavoitteena oli kaksi asiaa: tutustua ja verkostoitua Oulun robotiikkaympäristöön sekä puhua ABB:n tulevaisuuden tehdas seminaarissa.

Vaikka Tulevaisuuden tehdas seminaari oli tiistaina 15.3, niin päätin mennä Ouluun jo edeltävänä perjantaina. Osittain halusin varata tarpeeksi aikaa tutustuakseni paikallisiin toimijoihin, osittain halusin myös viettää aikaa ystävieni kanssa joita en ollut tavannut sen jälkeen kun he muuttivat Ouluun.

Tämä oli ensimmäinen käynti Oulussa, kun minulla oli enemmänkin aikaa kuin vain nopea pisto johonkin tapahtumaan tai työtehtävän suorittamiseen. Ennakkoon olin jo käsittänyt Oulun olevan leppoisa kaupunki jossa teknologiakehitys on ollut vahva osaamisalue.

probot

Perjantai aamuna olin Oulun lentokentällä jo aamukahdeksan aikoihin. Olimme jo aiemmin sopineet Probotin (http://www.probot.fi/) Matin kanssa, että hän tulee hakemaan minut kentältä. Tämä oli minulle suuri kohteliaisuus, joka vahvisti jo entuudestaan hyvää mielikuvaa Oululaisista.

Probotin porukan kanssa vietimme suuren osan perjantaista. Matti esitteli minulle heidän tulevat toimitilansa, jotka olivat vielä kesken. Samalla kävimme katsomassa heidän edellisiä toimitiloja jossa oli myös heidän robottejaan. Tässä kohtaa viimeistään ymmärsin, että Suomessa todellakin on robotiikka innovaatioita ja suomalaisia keksintöjä myös robotiikan saralla.

Probotin omat älykkään koneet olivat erittäin mielenkiintoisia. Näytillä muuton keskellä oli heidän modulaarinen robottinsa, joka on varsin monikäyttöinen ja lisäksi vielä kehityksessä oleva robotti, jota en saanut ainakaan kuvata. Odotan kuitenkin innolla, milloin he pystyvät siitä enemmän kertomaan.

Päivän aikana kun kiersimme Oulua ja söimme lounasta, ehdimme keskustella paljon. Matilta sain kattavan avauksen mitä Oulussa on kehitteillä kaavoituksen ja rakentamisen suhteen. Samalla myös kertausta Oulun tämän hetkisestä työllisyystilanteesta ja taloudellisesta tilanteesta. Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä, että Oulun suunnitelmissa on kasvaa hyvää tahtia isommaksi kaupungiksi. Toivottavasti suunnitelmat toteutuvat.

Samalla keskustelimme myös robotiikan edistämisestä. Olimme yhtä mieltä, että suomalaista robotiikka osaamista pitäisi pystyä nostamaan paremmin esille. Airo Island ei tehtävän suorittajana täysin nuhteettomasti päässyt. Helsinki keskeisyys oli havaittavissa ja toiminnan mobilisointi oli hiukan tökkinyt. Kuitenkin kiitosta Airo sai myös ekosysteemin rakentamisesta ja toimijoiden yhdistämisestä. Konkreettisena toiveena ja ideana tuli ulkomaan matka konferenssiin jossa suomalaisia robotti-innovaatioita voi nostaa esille. Airo voisi tämän hyvin toteuttaa.

Viikonloppu Oulussa meni hyvin mukavasti. Ehdin tutustua paikallisiin ruokavaihtoehtoihin, yöelämään sekä arkkitehtuuriin. Tässä vaiheessa voinkin esittää erityis kiitokset isännilleni Ossille ja Eijalle jotka saivat oloni tuntumaan erittäin kotoisaksi heidän luonaan.

Maanantaina tapasin iltapäivällä Tapio Heikkilää VTT:ltä. Meillä ei ollut kauheasti aikaa, sillä molemmilla oli seuraavat tapaamiset jo tiedossa. Kuitenkin ehdimme päivittää tilannetta Airon edistykseen sekä VTT Oulun robotiikka kehitykseen liittyen. VTT:llä on viime aikoina ollut paljon esillä cobot- sekä piensarjatuotantoon liittyvää tutkimusta. Pääsin itsekkin kokeilemaan yhtä teollisuus cobottia, jonka VTT oli kehittänyt. Tämä oli hurja kokemus, sillä en ole ennen päässyt teollisuusrobottia kädestä pitäen ohjeistamaan. VTT:llä oli myös paljon tutkimusta käynnissä koneen tunnistus menetelmiin liittyen.

probotblogi

VTT:n jälkeen tapasin vielä Pohjois-Pohjanmaan liittoa. Mikko Väisänen ja hänen kollegansa olivat erittäin innoissaan kun pääsivät kertomaan heidän tapahtumistaan. Heillä on myös suuri mielenkiinto robotiikan kehitykselle ja yritämmekin löytää yhteisiä projekteja.

Tiistai aamuna oli ABB:n tulevaisuuden tehdas kiertueen viimeinen seminaari (http://new.abb.com/fi/abb-lyhyesti/suomessa/messut-ja-tapahtumat/tulevaisuuden-tehdas–seminaari-2015) . Tällä kertaa seminaari pidettiin Ravintola Lasaretissa. Sijainti oli erittäin hieno ja sopivasti kävelymatkan päässä ystävieni asunnolta. Viimeinen seminaari oli kerännyt ihan mukavasti kiinnostuneita paikalle ja oli kunnia saada kuulla Nokia Networksin Ilkka Hallikaisen avaavan tilaisuus kertomalla heidän näkemyksestään automaatiosta ja keinoälystä. Vahvasti toivat esille, ettei pelkällä automaatiolla saada kilpailukykyä kurottua kiinni koska sitä jo tehdään muualla. Tarvitsemme Suomessa myös nostaa esille oma osaamisemme ja keksiä älykkäitä ratkaisuja joilla voimme kilpailla muiden maiden kanssa.

Tilaisuudessa saimme myös kattavan päivityksen Janne Leinoselta ja muulta ABB:n ammattilaisilta tulevaisuuden tehtaisiin ja miten ne voivat toimia. Vahvoina elementteinä ovat koneen ja ihmisen yhteistyö, koneiden välinen kommunikaatio sekä koneturvallisuus.

Seminaarin jälkeen tapasin Oulun yliopistosta Juha Röningiä, joka on myös EuRoboticsin boardissa. Hänenkään kanssa meillä ei ollut liiemmin aikaa, mutta tarpeeksi kuitenkin jotta saimme käytyä läpi kuulumiset puolin ja toisin. Oulussa on paljon hyvää kehitteillä myös Yliopiston suunnalta. Samalla kävimme läpi tulevaa NordicBot (http://airoisland.fi/events/nordicbot/) tapahtumaamme, johon EuRoboticsilta vielä miettivät kuka heistä osallistuu tapahtumaan.

Viimeiseksi jatkoin yliopistolta tapaamaan Trussmaticia (http://www.trussmatic.fi/). Heihin olin alunperin tutustunut noin vuosi sitten, kun etsin startuppeja pitchaamaan Airo Islandin Airobot tapahtumaan (http://airoisland.fi/events/airobot/). Vuoden aikana heillä oli tapahtunut paljon kehitystä hyvään suuntaan. Tällä hetkellä heillä on yksi laite jo käytössä. Heidän ratkaisunsa taipuu niinkin pieniin sarja pituuksiin kuin yksi kerrallaan ja tuottaa noin 70.000 kattotuolia vuodessa. Oli erittäin mukava kuulla kehitysaskelten etenemistä.

Roboreissu oli varsin onnistunut ja tavoitteet täyttyivät. Tapaamiset olivat mielenkiintoisia ja matkasta jäi hyvä maku suuhun.

Share
error
Airo Island Blog, Robomatkailu, , , , , , ,