#hyteairo työ valmistui alkuvuodesta 2018. Kokonaisuus oli erittäin mielenkiintoinen ja sitä oli erittäin kiinnostava olla tekemässä. Mahdollisuudet tuoda esille tietoa ja samalla oppia itse hyvinvointiin ja terveyteen liittyvästä robotiikasta oli suuret, kun seminaareja pidettiin yksitoista kappaletta ja #hyteairo raporttia varten pidettyjä työpajoja oli kuusi kappaletta.

Yleensä kun seminaarissa puhun hyvinvointirobotiikasta ja tekoälystä, minulla on noin 15-60 minuuttia aikaa tuoda esille mahdollisuuksia ja esimerkkejä nykyisistä ratkaisuista. Nyt kuitenkin oli yli kaksikymmentä tuntia aikaa perehdyttää ihmisiä kehitykseen ja teknologian nykytilaan.

Seminaareissa en onneksi joutunut yksin kertomaan kaikkea, vaan saimme paikalle mahtavia alustuksia niiltä jotka tutkivat asiaa, teknologian kehittäjiltä sekä niiltä jotka ovat kädet savessa käytätmässä teknologiaa.

Mieleenpainuvimmat esitykset minulle olivat ne joissa kerrottiin teknologian tuomista hyödyistä esimerkkien, tarinoiden tai käyttöönoton vaikutuksista.

Vahvasti jäi mieleen Laitilan terveyskodin tarina heidän käytöstään Lokomat-kuntoutusrobotista. Robotin avulla on mahdollista kuntouttaa halvaantunut ihminen takaisin työkuntoon. Toki tietyin edellytyksin, selkärängan hermoradassa pitää olla edes hiuskarvan verran rataa jäljellä. Tällä hetkellä kuntoutus näissä potilaissa on mahdollista pelkästään tällä ratkaisulla. Puhuja Paulina Iiskala hienosti näytti esimerkkiä perinteisestä ihmisavusteisesta kävelykuntoutuksesta ja näytti videon robotista.

Hyödyt menetelmässä on yhteiskunnallisesti hyvin suuret. Esimerkkinä Pauliina kertoi 40 vuotiaasta miehestä joka pääsi pyörätuolista työelämään. Vastaavasti kustannukset yhteiskunnalle hänen hoivastaan olisivat huomattavasti suuremmat, kuin mitä kuntoutus maksoi.

Toinen esimerkki tuli Da Vinci- leikkausrobotista. Tästä meille kertoi HUS:in sairaanhoitaja Ville Ranne joka käyttää tätä robottia. Robotilla tehdään Suomessa paljon eturauhasen syöpäleikkauksia. Jälleen kerran hyödyt perinteiseen käsintehtyyn leikkaukseen ovat suuret. Potilailla on mahdollisuus säilyttää erektiokykynsä leikkauksen jäljiltä, jota perinteisemmässä operaatiossa ei ole.

Viimeisenä esimerkkinä nostan esille Evondos lääkeannostelurobotista esille tuotuja havaintoja käyttöönoton jälkeen. Numeroista kävi ilmi, että robotti ei sovellu aivan kaikille potilaille. Kuitenkin niille potilaille joille se soveltuu, niin heidän tyytyväisyys hoitoon oli noussut ja hoitokäyntien määrä oli vähentynyt, mutta hoitaja pystyi viettämään enemmän aikaa potilaan luona käynnillään. Tästä oli myös seurannut kustannussäästöjä hoiva-organisaatioille joilla Evondoksen ratkaisua oli kokeiltu.

Työpajat antoivat myös paljon lisää tietoa, kun oli mahdollisuus käsitellä valittuja aiheita alan ammattilaisten kanssa eri puolelta suomea. Mahdollisuudet nähtiin samanlaisina, mutta alueellisia haasteita oli erilaisia, kun vertaa eri kokoisia alueita ja erityisesti alueita jossa etäisyydet ovat pitempiä ja verkkoyhteyden saatavuus on ailahteleva.

Raportti on luettavissä meidän verkkosivuilla ja suosittelen tutustumaan siihen.

Syksyllä pääsemme jatkamaan tätä hienoa työtä eteenpäin!

 

Hauskaa kesää!

Nicholas Andersson

 

Share
error
Uncategorized