Hyteairo seminaarit ja työpajat käynnistyivät 24.9.2018. Saimme tällä kertaa kokoontua Tekniikan Museon puolella Yrityskylän järjestelyiden vuoksi. Hieno paikka olikin, kiitos museolle!

Voidaan sanoa, että nyt käynnistyi hyteairon kolmas kierros. Ensimmäinen kierros käsitti esivalmistelun, toisella kierroksella työpajailimme ohjelman teemojen, eli sairaalat, logistiikka, lääkehuolto, kuntoutus ja hyvinvointivalmennus sekö kotihoito, ympärillä. Täältä voit tutustua materiaaleihin http://airoisland.fi/hyteairo/ .

Jos et päässyt ensimmäiseen seminaariin ja työpajaan mukaan, niin hyvin ehtii vielä mukaan! Seuraava seminaari ja työpaja ovat 25.10 ja teemana on silloin hyvinvointivalmennus, joka edellisellä kierroksella jäi vähemmälle huomiolle. Tervetuloa mukaan! Ilmoittaudu seminaariin ja työpajaan allekirjoittaneelle. Tutustu seminaareihin ja työpajoihin http://airoisland.fi/hyteairo/hyteairoseminaarit/

Seminaarin teemana oli lääkehuolto. Kuulimme Tampereen teknisen yliopiston tutkijoiden Jouni Lyly-Yrjänäisen ja Vesa Tiitolan esityksen lääkeannostelija robotin käytöstä. Jo aiemmin olimme kuulleet Evondoksen asiakaskokemuksia robotin käytöstä. Vanhukset ovat kokeneet robotin erittäin hyvänä kumppanina lääkehuollossa kotona ja robotti vähentää myös kotihoidon käyntejä, antaen lisää aikaa vuorovaikutukselle kun käyntejä suoritetaan.

Modella mielenkiintoista Tiitolan ja Lyly-Yrjänäisen esityksessä oli tutkimustulos, jossa robotin suurin hyöty ei ollutkaan tuossa käyntien määrän vähentämisessä, vaan aamuruuhkan selvittämisessä. Kun robotti hoitaa annostelun aamuruuhkan aikaan, voidaan laskea, että silloin on säästynyt yksi hoitajan työpäivä. Robotiikan hyödyt saattavat olla yllättäviä ja siksi onkin tärkeää, että saadaan tutkittua tietoa käyttöön.

 

Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Sanna Lauslahti kertoi lääketeollisuuden haasteista. Myös lääkkeiden valmistus on murroksessa. Tekoälyä voidaan hyödyntää lääkehoidon lähes jokaisessa vaiheessa ja tämä aiheuttaa paljon pohdittavaa, mutta mahdollistaa myös yhä tarkemman ja yksilöllisemmän lääkehoidon potilaille. Tulevaisuudessa häämöttää myös lääkkeiden 3D printtaus.

Työpajassa käytiin läpi hyteairon nykytilannetta keväällä laaditun sääkartta -mallin avulla. Kovin sateiselta vielä näyttää, mutta aurinkokin pilkottaa joidenkin pilvien raosta. Koettiin, että tietoisuus AiRon mahdollisuuksista on jo levinnyt kutakuinkin tyydyttävästi, joten siellä puolella näkyi selkeästi aurinkoa pilviverhon takaa. Lääkinnällisistä laitteista ollaan säätämässä uutta direktiiviä, työpajalla ei ollut tietoa, miten se tulee vaikuttamaan hyteairo -alan yrityksiin. Ehkä verkostosta löytyisi tietoa?

Suomessa on säädetty kotihoidosta ja siihen tulisikin kehittää ratkaisuja kiireisesti. Kotihoito näytti arvioissa kuitenkin erittäin sateiselta samoin kuin alan liiketoiminta. Tutustu sääkarttaan täältä.

En malta olla laittamatta tähän loppuun Kuusamon lähihoitajien listaa, miten tekoälyä ja robotiikkaa voi hyödyntää hoivassa. Suukiitos Arja Riekille ja tiimille!

 

Kuusamon lähihoitajien ryhmätyön aatokset

TYÖ ja keinoäly:

Katrinkoti,kuntoutusyksikkö,

 • AVH-asiakkaan kuntoutus kävelyrobotin avulla. Nyt 3 hoitajaa kuntouttaa kävelyharjoituksessa, robotin kanssa kaksi hoitajaa vapautuu muuhun kuntoutustyöhön.
 • Muistiasiakkaat: Levottomuuteen hetkellisesti, rauhoittaa robon puhe. ajanviettoon: kertomuksia, vanhoja radio-ohjelmia, kaskuja, murteita ym.
 • Kirjaamisessa, tiedot heti potilastietoihin, esim. verenpaine, verendokeri, lämpö ym. Tunnistava robotti.
 • Kuntoutuskorttien teko ja päivitys näppärästi heti saa tehtyä.
 • Ei enää monia vaihtuvia salasanoja, sormi/kasvo tunnistin.
 • Avustaminen ruokailuun lähdössä, kukapa ei lähtisi robon perään
 • Työvuorolistat ohjelmoitu ja mitoitettu asiakkaiden hoitoisuuksien mukaan, huomioiden kuntoutustarpeet ja riittävästi hoitajia. Palkat, lomat, verotus ym. tekoäly tekee. Säästyisikö noista mainituista töistä hoitopuolelle lisää hoitajia? Tekoäly voisi myös tehdä ergonomisen työaika työvuorolistat, tiedetään jo millaiset työvuorot kuormittaa vuorotyölaisia. Eli myös vuorotyölaisen terveys parempi.
 • Hallinto???
 • Palvelutarpeen arvioinnissa mukana ja heti saisi tietää mitä, missä, mistä ja milloin.
 • Hoitoneuvotteluissa, samoin tekoälyn avulla tieto käytettävissä samantein.
 • MYSLI-tilaus, eli yksiköiden ateriat ja tuotteet. Tekoäly tietää asiakkaat ruokarajoitteineen, tilaus keskuskeittiöön napin painakuksella😂
 • Pyörätuoli-robotti, ohjelmoitu esim. kampaamo, kauppa, TK, ravintola missä haluaa käydä syömässä. Vapaus liikkua ja valita minne menee ja tekoäly voisi myös maksut hoitaa. jos asiakkaalla puheentuottamis ongelmia, tekoäly puhuu.
 • Yksiköiden laskutus asiakkaille, ei enää postia.

TUO, EDELLYTTÄÄ

 • Koulutusta lisää jo ala-asteelta lähtien, koodaus ja tekoälyjä kouluihin.
 • Ammattiin valmistautuviin kouluihin huima satsaus.
 • Hallituksella ja kaikilta päättävillä tahoilla ymmärrys, että tekoäly on  totta ja tehdä ja nähdä mitä se edellyttää päätösten teossa.
 • Suomalaisia yrityksiä kannustaa suunnitteluun ja toteutukseen, muutoin sen tekee muut maat.
 • Tuo kaivattuja työpaikkoja
 • Tuo innovaatisuutta.
 • Otetaan suunnitteluun mukaan hoitajat, fysio-, toiminta- ja puheterapeutit heti suunnitteluun ja koko toteutuksen matkan.
 • Kun suunnitellaan uusia seiniä mihin vaan, yksityiseen/julkiseen rakentamiseen, niin tekoäly vempeleiden ympärille muu rakennus suunnitellaan sitten. Kallista jälkeenpäin rakentaa.
 • Pitää nähdä myös investointina hoitopuolella, ei aina pakollisena menoeränä.

Kiitos työpajaporukoille sekä seminaarin loistaville puhujille. 25.10 jatketaan, aamulla seminaari alkaen aamupalalla klo 8.30 sekä jatkuen työpajan merkeissä (omakustanteisen) lounaan jälkeen klo 12-15.

Kiitos, että olet mukana rakentamassa uutta hyvinvointia Suomeen!

Share
error
Uncategorized