Kansallisen hyvinvoinnin AiRo -ohjelman toisen kauden päätösseminaarissa käsiteltiin palveluasumista tekoälyn ja robotiikan näkökulmista. Ei ole yllätys, että pilotoinnin ja rahoituksen haasteet tulivat vahvasti esille tälläkin kertaa. Aiheita on käsitelty aikaisemmissa blogeissa ja lisää on tulossa raportissa, joka julkistetaan parin viikon sisällä.

Siirtyminen palveluasumiseen on yksilöllistä. Äärimmäisen opettavaisen hyteairo -prosessin aikana olen saanut oppia, miten eri henkilöt, vaikka tilanne olisi kaikin puolin sama, ovat eri valmiudessa siirtymään palvelukotiin asumaan. Tekoälyn ja robotiikan suuri mahdollisuus ja kehittämisen haaste onkin juuri siinä, että voidaan yhä paremmin mahdollistaa ihmisille omanlaiset ja yksilölliset asumisen ja elämisen ratkaisut.

Suomessa tähdätään siihen, että mahdollisimman moni, mahdollisimman pitkään voisi asua turvallisesti omassa kodissaan ja kokea sitä elämän laatua, joka itselle tuo hyvän mielen ja olon arjessa. Tämä on varmasti myös monen ihmisen oma tahto myös.

Joskus eivät voimat apuvoimienkaan kanssa riitä omassa kodissa, silloin on tarjolla vaihtoehtoja palveluasumiseen ja hyvä niin. Palveluasumisessakin robotit ja tekoälyt tarjoavat tukea hoivahenkilökunnan ja tukiprosessien henkilöstön työhön.

Työpajan pohdinnoissa palveluasumisen AiRo -ratkaisuihin kaivattiin:

  • Ennakointia ja ennaltaehkäisyä
  • Käytettävyyttä ja yksilöllisyyttä
  • Asiakkaan omaan toimijuuteen sidottua

Muistutettiin myös, että asiakkaan tarpeet eivät ole ikään sidottuja, muutkin kuin usein mainitut vanhukset tarvitsevat apua ja tukea elämäänsä.

Palveluasuminen liittyy hyteairo -ohjelman koti -osioon, jonka tavoitteista todetaan näin:

”Tekoäly ja robotiikka tarjoavat lukuisia uusia mahdollisuuksia toteuttaa kotona asumista kunkin ihmisen haluamalla tavalla. Uudet mahdollisuudet tukevat itsenäistä elämää sekä ammattilaisten työtä. Niiden käyttöönottaminen hillitsee sosiaali- ja terveysmenojen kasvua ja auttaa turvaamaan korkeatasoisen hoivan Suomessa. Kodilla tarkoitetaan kaikkia itsenäisen ja tuetun asumisen muotoja.”

Lähde, Hyteairo esite

Kotiasumiseen on myös laadittu sarja toimenpiteitä, joista voit lukea lisää ylläolevan linkin kautta. Toimenpiteistä VTT:n käynnistämä kotiympäristöjen pilotointi -hanke on jo käynnistynyt. Hankkeesta saat lisätietoa tulevasta raportista. Syksyllä aiheesta on luvassa myös seminaari. Pysy siis kuulolla!

Hyteairo on meidän kaikkien ohjelma, myös minun. Vaikka jään nyt pois hyteairon koordinointivastuusta en jää pois hyteairosta. On jokaisen asia vaikuttaa ja toimia siten, että Suomi on hyvä maa meille kaikille, myös heille, jotka eivät yksin jaksa elämänsä arkea kantaa.

Vielä työpajaan palatakseni. Nämä hienot teokset puhukoot puolestaan!

Hyteairo jatkuu tästäkin eteenpäin yhä innokkaampana ja osaavampana. Seuraava työpaja on jo 26.4, jolloin pohditaan alan standardointikysymyksiä. Täältä lisää tietoa tilaisuudesta.

Hyteairo terveisin ja aurinkoisen kevään toivotuksin

Cristina

Share
error
Uncategorized